Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов събра партийните структури в София в

...
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов събра партийните структури в София в
Коментари Харесай

Борисов събра ГЕРБ в София заради кризата в СОС

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов събра партийните структури в София в неделя - с цел да " запознае персонално народните представители, общинските съветници и ръководителите на региони в столицата с политическата обстановка, обвързвана с блокажа на Столичния общински съвет ", оповестиха от партията.

Това е първата интервенция на партийния водач в политическата рецесия в столицата, резултат на неспособността на общинския съвет да избере ръководител към този момент съвсем 3 месеца. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (Спаси София) в началото само се караха, а в последните седмици се пробват да водят и договаряния за консенсусен претендент, само че за момента - без триумф. 

Борисов коментира с присъстващите и " решенията, които следва да бъдат подхванати както в София, по този начин и на национално равнище ".На срещата присъстваха и някогашната кметица на града Йорданка Фандъкова, както и регионалната координаторка на партията в столицата Даниела Райчева. А присъстващи разясниха, че " сега има потребност от проект за избавление на София ".

По информация на Клуб Z намесата на Борисов не е инцидентна, а идва след дълги договаряния на високите партийни етажи сред него и ПП-ДБ.
Сглобка и в столицата?
Това е фундаменталният въпрос от локалните избори насам - от кого ще получи поддръжка обединяването " Продължаваме промяната " - " Демократична България " - " Спаси София " в " дребния парламент " на София. Макар да получиха най-вече гласове от столичани, трите партии въпреки всичко имат единствено 23-ма общински съветници, надалеч от нужните 31 за болшинство.

От самото начало бе подложен въпросът дали и в столицата ще се повтори обединението сред довчерашни политически врагове на национално равнище сред ПП-ДБ и ГЕРБ, или обединяването ще потърси гласове от Българска социалистическа партия. Малките обединения в съвета - " Синя София " и " ИТН " - просто нямат нужния брой гласове, тъй че да са задоволителни сами по себе си. " Възраждане " пък са изключени по дифолт.

Към ПП-ДБ-СС не бяха спестени обвинявания и от двете страни - Българска социалистическа партия ги упреква в подготовка на нова " сглобка ", а ГЕРБ-СДС - в " алена женитба ". Докато на национално равнище ПП-ДБ използваха войната в Украйна и потребността от евроатлантическо ръководство като опрощение за общо държавно управление с ГЕРБ, в СОС този мотив не прави работа.

Не е маловажна и ролята на третия сътрудник в локалната власт - " Спаси София " и рискът той да се отдели. За разлика от ПП-ДБ, групировката отстъпва от желанието си да " измете ГЕРБ " от властта в София, и не счита обединение с Българска социалистическа партия за неприемливо. Преди дни водачът на локалната партия Борис Бонев даже изрече тезата, че премахването на МОЧА - дело на кмета Васил Терзиев и регионалната шефка Вяра Тодева от Политическа партия - е било за да се саботират договаряния с левицата. 
Седми опит - тази седмица
В четвъртък, 8 февруари, е осмото подред (а де юре към момента първо) съвещание на Столичния общински съвет. Отново с точка първа и единствена - избор на ръководител. Без него СОС не може да сътвори комисии, да разисква отчети, даже да одобри импортирания от кмета бюджет на столицата. Общинарите даже не си получават заплатите - и тях би трябвало да ги разпише ръководител.

Съществуват и хипотези, че в случай че СОС не избере ръководител в продължение на 3 месеца - които ще изтекат 5 дни след идното съвещание, на 13 февруари - кметът може да разпусне Съвета и да разгласи нови избори, нещо невиждано в демократичната ни история.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР